Introductie

Introductie WordPress plugin bouwen

Deze Studieroute behandeld het bouwen van een WordPress plugin.

Ik ga ervanuit dat je al weet hoe je een WordPress thema bouwt. Als je dat nog niet weet volg dan eerst de cursus Kerntaak 3 (WordPress basis).

Waarom WordPress plugin?

Een plugin is een makkelijke manier om je applicatie aan WordPress toe te voegen. Hierdoor hoef je je niet druk te maken over allerlei issues als gebruikers management, veiligheid etc. WordPress heeft een heleboel functies en standaard plugins om de meest standaard zaken aan je website toe te voegen.

Hierdoor kun je je focussen op wat je met je eigen app wilt toevoegen.

Wat kun je na deze studieroute?

Na het bestuderen en uitvoeren van deze studie route ben je instaat om een wordpress plugin te bouwen door gebruik te maken van de meest bekende wordpress functies. Het is niet de bedoeling om WordPress plugin volledig te behandelen. Wel komen de meest gebruikte functies aan bod.

Opbouw plugin (Admin vs ‘voorkant’ website)

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de Admin kant van wordpress waarin de administrator paginas heeft om de plugin (of applicatie) te beheren, en de wordpress website waar de pagina’s zitten die de gebruikers kant van de applicatie vormen.

Wat bedoel ik daarmee?

Nou stel dat je een lijstje met standaard evenementen (typen) hebt in je plugin. Van deze evenementen types kan een administrator nieuw evenement maken. Denk hierbij aan bijv. een uitje, een borrel of een excursie. Dit zijn vaste typen die ergens in de database zijn opgeslagen. De CRUD van deze typen is iets dat via de admin kant van de plugin beheerd moet worden, deze veranderen immers niet vaak.

Wanneer een administrator een nieuw evenement aanmaakt op basis van een bestaand type, dan is dit gewoon plugin functionaliteit die aan de ‘voorkant’ van de wordpress website (Dus niet via de admin) toegankelijk is. Dit uiteraard wel na inloggen.

Het inschrijven op het evenement door gebruikers kan evt na inlog ook via de ‘voorkant’ van de website.

Casus

In deze studie route wordt een evenementen organisatie plugin gebouwd. Omdat deze al bestaan is gekozen om de plugin de my-event-organiser te noemen, dit om verwarring te voorkomen met de bestaande plugin.

Aan de admin kant kunnen nieuwe typen evenementen worden toegevoegd.

Aan de applicatie kant kunnen evenementen worden aangemaakt, maar ook gebruikers worden beheerd.

Ook kunnen (geregistreerde gebruikers) inschrijven op de openstaande evenementen.

@todo:

Zolang de studieroute nog in ontwikkeling is kan de casus beschrijving afwijken van de casus in de lessen.